kulerica

& svakodnevna spika

utorak, 02.09.2008.

Neretva, Rimljani, romantika i ostale životno važne sitnice

Pozdrav svima, vratih se s mora i evo me k vama s nastavcima svojih proljetnih (proljetnih, ne ljetnih - po nekim vašim komentarima vidim da ne čitate postove, pa spominjete ljetna putovanja, ccc wink ) putopisa koje sam vam ostala dužna. A nije da ih nema, putovali smo k'o ludi. yes

Dakle, Metković. Do proljeća ove godine u Metkoviću nisam bila desetak godina. Iako sam oduvijek slaba na taj krajolik, prekrasnu Neretvu, mirise cvijeta naranče (mandarinke? smijeh eek ), sunce i ostale divote tog dijela Hrvatske, moram reći da mi je sam Metković u sjećanju ostao kao relativno oronuli grad. U međuvremenu su ga izgradili, obnovili i ušminkali, ma, k'o bombončić je. Putovanje je bilo službeno, no moram biti iskrena i priznati da je službenog dijela bilo vrlo malo; većinu smo vremena svi zajedno potrošili na čistu uživanciju. cerek Ovo putovanje ujedno zauzima važno mjesto u povijesti naše male obitelji, jer je riječ o prvom dobrovoljnom (nedobrovoljno je bilo prošle jeseni, kad sam završila u bolnici) odvajanju od mojih nasljednica. Starija je tek koji tjedan ranije navršila četiri, a mlađa dvije godine i tada smo prvi (i zasad posljednji) put noćili na različitim adresama.


Najprije, evo par slički metkovske crkve. Ako vam je čudno što su ispred nje su tete u narodnim nošnjama, a u unutrašnjosti je kamera, to vam je zato što se u njoj održavao koncert.








Prilikom posjete Metkoviću neizostavno je otići do obližnjeg Vida, u kojemu se nalazi arheološki muzej Narona. Muzej je nov i suvremen i sagrađen je na samom nalazištu, čime je postao prvi i jedini in situ arheološki muzej u Hrvatskoj te jedan od rijetkih takovih u svijetu.




Unutrašnjost je inače zabranjeno fotografirati, no nama je ravnatelj osobno dao dozvolu smokin , pa uživajte u nekoliko odabranih fotografija. Najprije, kipovi careva i njihovih obitelji iz dvije perspektive, a zatim fotka koja pokazuje način na koji su otvoreni dio nalazišta uklopili u muzej.








Ovo je pogled s muzejske terase, odnosno krova, na kojemu završava razgledavanje izložbe - dolina pripada Hrvatskoj, a planine su već Hercegovina. E sad, ako su lagali mene... Znate nastavak. laze smijeh




Ova lađica pripada restoranu i na njoj se servira predjelo, koje papate u idiličnoj vožnji Neretvom. Vozite se pokraj lopoča i ostale životpisne vegetacije, plantaži rajčica, pod svodovima krošnji tužnih vrba... Ma, prekrasno. cerek






Ako niste znali, neretvanski specijaliteti su jegulje i žabice. njami U to ime, ovo su pohani žablji kraci. (Inače, kosti se tijekom vožnje nonšalantno bacaju u rijeku. Veli naš vozač, to je ionako ekološki otpad. smijeh smokin )




Djeca koja odluče igrati nogomet uz rijeku moraju na raspolaganju imati strpljivog djeda koji će im ići po loptu. cerek




Ovo je crkva u Vidu.




A iza crkve je groblje, ispred kojega je spomenik Domagojevim strijelcima. I to sve ne bi bilo ništa čudno da u blizini spomenika nije i tabla koja na nekoliko jezika objašnjava tko je bio Domagoj. Pa ni to ne bi bilo čudno, da na dnu table ne piše da su podaci preuzeti s Wikipedije. nono lud Mislim, wtf?! Svaka čast netu i besplatnim, lako dostupnim informacijama, no svaki surfer valjda zna da je riječ o online enciklopediji koju uređuju čitatelji i sadržaj čijih je članaka moguće mijenjati doslovce kako se kome... je l'... sprdne. Naravno, postoje urednici koji sve to kakti kontroliraju, no već je bilo slučajeva (koliko znam, u stranim izdanjima) da su poneke nebuloze na netu izdržale mjesecima prije nego što ih je netko prepoznao kao krive i izbrisao. I da, uz dužno poštovanje prema hi-tech vremenu u kojemu živimo, ipak mislim da bi za sastavljanje informativne turističke ploče bilo bolje poslužiti se nekim izdanjem, recimo, Leksikografskog zavoda. yes Famozna ploča toliko je sjajna da na žalost nemam kvalitetnu fotku, pa ćete mi morati vjerovati na riječ. smokin




I malo romantike za kraj; Neretva u suton, snimano s mosta.




U idućem postu - novo putovanje. mah

Oznake: Metković, Neretva, Vid, Narona

02.09.2008. u 22:23 • 20 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>




< rujan, 2008 >
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Opis bloga


Brojim vas...

hit counter

od ljeta 2010.!


NOVO!
Pratite me na fejsu!

Kulerica na FB-u. Klik... Lajk!


Linkovi


Sezonski adventski kutak

Advent u Beču, prvi dio
Advent u Beču, drugi dio
Advent u Beču, treći dio
Advent u Beču, četvrti dio
Advent u Beču, peti dio
Advent u Beču, šesti dio
Advent u Beču, sedmi dio



Pišite mi na
kulerica@hotmail.com



VAŽNO
U ovaj je blog uloženo previše slobodnog vremena, truda i volje da bi služio kao platforma za besplatne oglase. Komentari koji sadrže linkove na druge web stranice ili bilo koji drugi oblik reklame bit će bez iznimke brisani.

Želite li na mom blogu objaviti oglas ili reklamu, javite mi se na kulerica@hotmail.com i dogovorit ćemo se na obostrano zadovoljstvo. sretan



© kulerica, 2004.-2014., sva prava pridržana. Zabranjeno kopiranje, umnožavanje, objavljivanje ili bilo koja druga uporaba teksta i fotografija s bloga u bilo koje svrhe bez dozvole autorice. Za dogovor o bilo kakvom korištenju materijala s ovog bloga javite se na kulerica@hotmail.com.




Fotoputopisi:

Brno

Prag, prvi dio
Prag, drugi dio
Prag, treci dio

Salzburg 2005.

Krumbach

Beograd, prvi dio
Beograd, drugi dio

Crikvenica

Sheffield
Nottingham

Bratislava, 2005., prvi dio
Bratislava, 2005., drugi dio

Rodos, prvi dio
Rodos, drugi dio
Rodos, treći dio

Faliraki

Advent u Beču, prvi dio
Advent u Beču, drugi dio
Advent u Beču, treći dio
Advent u Beču, četvrti dio
Advent u Beču, peti dio
Advent u Beču, šesti dio
Advent u Beču, sedmi dio

Salzburške Alpe, prvi dio
Salzburške Alpe, drugi dio

Hallein

Bad Ischl

Preduskrsni Beč

Borj Cedria, Tunis
Hammam Lif, Tunis
Nabeul, Tunis

München, prvi dio
München, drugi dio (Oktoberfest)

Bratislava 2007.

Konakli, Turska
Alanya, Turska

Oldenburg

Bremen, prvi dio
Bremen, drugi dio

Metković i okolica

Rim, 1. dio
Rim, 2. dio (Vatikan)
Rim, 3. dio (Explora)

Bleiburg 2010.
Petzen 2010.
Klagenfurt 2010.

Kemer, Turska
Tahtali Dagi, Olympos, Turska
Antalya, Turska

Petzen 2011.
Klagenfurt 2011.

Sisak

Mondsee
Bad Gastein
Stubnerkogel
Salzburg 2011.

Istra, 1. dio (Pula i Rovinj)
Istra, 2. dio (Brijuni i Fažana)

Bratislava 2011.

Bled, 1. dio
Bled, 2. dio

Postojnska jama

Venecija

Poreč i Rovinj

Minimundus, Austrija

Petzen 2013.

Graz

Familypark Neusiedlersee/Nežidersko jezero

Budimpešta, 1. dio
Budimpešta, 2. dio

Miramare, Italija
Trst, Italija

Styrassic Park, Austrija

Bad Vöslau, Austrija

Chiemsee, Bavarska, Njemačka
Legoland, Bavarska, Njemačka
Hohenschwangau i Neuschwanstein, Bavarska, Njemačka

Linz, Austrija

Željezno/Eisenstadt, Austrija






Zbog čega Kulerica?


Najprije, zato jer su sva pametnija imena koja sam imala na umu već bila zauzeta. Blogera očito ima puno previše. A zatim i zato jer se trudim ne živcirati se oko mnogih stvari, ponajviše oko ljudske gluposti. Be cool životni stav najbolje je što mogu učiniti za svoj miran san i nježni probavni sustav.