kulerica

& svakodnevna spika

petak, 07.05.2010.

Predvečerje u Klagenfurtu

Jedno smo poslijepodne, ne bismo li se malo odmorili od silnog skijanja (hej, nije lako imati tri i pet godina i svaki dan puuuuno puta ići tanjurićima uzbrdo i juuuriti dolje; također nije lako imati ni 30+ godina i bez pretjerane kondicije raditi sličnu stvar na tek nešto različitim liftovima) otišli na izlet u Klagenfurt. Dan je bio prekrasan i sunčan pa smo prošetali pješačkom zonom, a budući da smo nasljednicama obećali kolače, nije nam bilo druge negoli što prije ispuniti to obećanje. Stoga smo sjeli u kavanu Hutter i dali sve od sebe da prefinim tortama nadoknadimo kalorije koje smo nedajBože izgubili skijajući. Nakon što smo ispunili svetu dužnost kraljevskih kušača hrane, nastavili smo šetnju gradom. Sunce je polako zalazilo za alpske vrhove, zrak je bio hladan i vedar... Ma, milina!


Pa, počnimo logičnim redoslijedom - izlaskom iz slastičarnice. Ona se nalazi na Alter Marktu, tj. starome trgu. To je pješačka zona, ušminkana do beskraja.




Na svakom se koraku nalaze kafići i dućani. U Austriji je - barem u Beču, a očito i u Klagenfurtu - već godinama popularno nešto što, vidim, dolazi i u Zagreb, a to je ponuda dekica na prohladnim terasama kafića. Iako u Austriji ne postoje zakoni koji zabranjuju pušenje u kafićima, brojni gosti čak i tijekom hladnih dana radije odabiru sjedenje na otvorenom i uživanje u sunčanome vremenu, nego sjedenje u zadimljenom prostoru. Budući da su Austrijanci prilično ekološki osviješteni, grijalice koje troše kao lude nisu im pretjerano drage, pa su stoga mekane dekice postale vrlo popularne i općeprisutne.




Na Alter Marktu se nalazi i stub posvećen Svetome Trojstvu i kugi (baš paše zajedno, ha?). Kao i u mnogim drugim gradovima, tijekom srednjovjekovnih epidemija građani su se zavjetovali da će, pobijede li kugu, u znak zahvalnosti podići spomenik. Nakon što u gradu nekoliko godina nije bilo zabilježenog slučaja te bolesti, zaista su počeli graditi stub. Međutim, tijekom godina gradnje dogodilo se dosta drugih stvari, od kojih je najvažnija bila obrana Beča od Turaka. Stoga su stubu donekle prenamijenili svrhu, te ga posvetili i toj pobjedi, a promjenu posvete slijedila je i promjena izgleda: dok se na njegovom dnu nalaze prikazi koji opisuju borbu protiv kuge, na vrhu je pak istaknut polumjesec kojega je prekrio (tj. pobijedio) križ. Simbolika je i više nego jasna. Stub je u izvornom obliku bio drven i nalazio se na jednom drugom trgu. Tek je sredinom dvadesetog stoljeća prebačen na svoje sadašnje mjesto.




A evo i zvonika neke crkve - sorry, nemam pojma koje, ali prizor zalazećih sunčevih zraka na njemu i krovovima okolnih kuća bio je neodoljiv.




Sa starog smo trga došli na novi - Neuer Markt središnji je trg grada i njime dominira nekoliko motiva koje je moguće pronaći na većini razglednica i naslovnica turističkih vodiča: Vijećnica, Zmajev vodoskok te spomenik Mariji Tereziji.

Vijećnica se nalazi u palači Rosenberg, u koju se uselila tek 1918. godine. Ranije je to bila rezidencije grofovske obitelji Rosenberg i kao takva je bila mjesto na kojemu su se održavala primanja kad bi kraljevski i carski dokoličari putima svojim vođeni doputovali do Klagenfurta.




Zmajev vodoskok glasio bi otprilike prijevod imena Lindwurmbrunnen. Zmaj je inače zaštitnik grada i životinja (khm... biće) koja se nalazi na gradskome grbu. Legenda o nastanku grada kaže da je upravo zmaj odgovoran za njegovo osnivanje, pa vam je dalje sve jasno.

Promjenom perspektive iz globalne i povijesne u lokalnu i obiteljsku, Zmajev vodoskok važan je jer smo oko njega trčkarali najmanje pola sata, diveći mu se sa svih strana. Slično vrijedi i za spomenik Marije Terezije, bez čije ćete mi fotke morati vjerovati na riječ da je impozantan.




Ova je kuća vjerojatno sasvim nevažna, ali svidjela mi se jer je tako šarmantno... uska!




I, konačno, evo jedne modernije građevine. Riječ je o sjedištu vlade Savezne države Koruške. Inače, jeste li znali da je Celovec - što je slovensko ime za Klagenfurt - još tijekom devetnaestog stoljeća bio pretežno slovenski grad, grad u kojemu su živjeli i radili tada najvažniji slovenski intelektualci?




Ovime vas ostavljam da uživate u vikendu!

Oznake: Klagenfurt (Celovec)

07.05.2010. u 23:40 • 18 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>




< svibanj, 2010 >
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Opis bloga


Brojim vas...

hit counter

od ljeta 2010.!


NOVO!
Pratite me na fejsu!

Kulerica na FB-u. Klik... Lajk!


Linkovi


Sezonski adventski kutak

Advent u Beču, prvi dio
Advent u Beču, drugi dio
Advent u Beču, treći dio
Advent u Beču, četvrti dio
Advent u Beču, peti dio
Advent u Beču, šesti dio
Advent u Beču, sedmi dio



Pišite mi na
kulerica@hotmail.com



VAŽNO
U ovaj je blog uloženo previše slobodnog vremena, truda i volje da bi služio kao platforma za besplatne oglase. Komentari koji sadrže linkove na druge web stranice ili bilo koji drugi oblik reklame bit će bez iznimke brisani.

Želite li na mom blogu objaviti oglas ili reklamu, javite mi se na kulerica@hotmail.com i dogovorit ćemo se na obostrano zadovoljstvo. sretan



© kulerica, 2004.-2014., sva prava pridržana. Zabranjeno kopiranje, umnožavanje, objavljivanje ili bilo koja druga uporaba teksta i fotografija s bloga u bilo koje svrhe bez dozvole autorice. Za dogovor o bilo kakvom korištenju materijala s ovog bloga javite se na kulerica@hotmail.com.




Fotoputopisi:

Brno

Prag, prvi dio
Prag, drugi dio
Prag, treci dio

Salzburg 2005.

Krumbach

Beograd, prvi dio
Beograd, drugi dio

Crikvenica

Sheffield
Nottingham

Bratislava, 2005., prvi dio
Bratislava, 2005., drugi dio

Rodos, prvi dio
Rodos, drugi dio
Rodos, treći dio

Faliraki

Advent u Beču, prvi dio
Advent u Beču, drugi dio
Advent u Beču, treći dio
Advent u Beču, četvrti dio
Advent u Beču, peti dio
Advent u Beču, šesti dio
Advent u Beču, sedmi dio

Salzburške Alpe, prvi dio
Salzburške Alpe, drugi dio

Hallein

Bad Ischl

Preduskrsni Beč

Borj Cedria, Tunis
Hammam Lif, Tunis
Nabeul, Tunis

München, prvi dio
München, drugi dio (Oktoberfest)

Bratislava 2007.

Konakli, Turska
Alanya, Turska

Oldenburg

Bremen, prvi dio
Bremen, drugi dio

Metković i okolica

Rim, 1. dio
Rim, 2. dio (Vatikan)
Rim, 3. dio (Explora)

Bleiburg 2010.
Petzen 2010.
Klagenfurt 2010.

Kemer, Turska
Tahtali Dagi, Olympos, Turska
Antalya, Turska

Petzen 2011.
Klagenfurt 2011.

Sisak

Mondsee
Bad Gastein
Stubnerkogel
Salzburg 2011.

Istra, 1. dio (Pula i Rovinj)
Istra, 2. dio (Brijuni i Fažana)

Bratislava 2011.

Bled, 1. dio
Bled, 2. dio

Postojnska jama

Venecija

Poreč i Rovinj

Minimundus, Austrija

Petzen 2013.

Graz

Familypark Neusiedlersee/Nežidersko jezero

Budimpešta, 1. dio
Budimpešta, 2. dio

Miramare, Italija
Trst, Italija

Styrassic Park, Austrija

Bad Vöslau, Austrija

Chiemsee, Bavarska, Njemačka
Legoland, Bavarska, Njemačka
Hohenschwangau i Neuschwanstein, Bavarska, Njemačka

Linz, Austrija

Željezno/Eisenstadt, Austrija






Zbog čega Kulerica?


Najprije, zato jer su sva pametnija imena koja sam imala na umu već bila zauzeta. Blogera očito ima puno previše. A zatim i zato jer se trudim ne živcirati se oko mnogih stvari, ponajviše oko ljudske gluposti. Be cool životni stav najbolje je što mogu učiniti za svoj miran san i nježni probavni sustav.